Bouwregelgeving

 Bouwbesluit 

Het Bouwbesluit is een verzameling van wetten en regels waaraan alle bouwwerken in Nederland, zoals woningen, kantoren, winkels, ziekenhuizen etc. minimaal moeten voldoen. Ook verbouwingen vallen onder het Bouwbesluit. De eisen in dit Bouwbesluit hebben betrekking op veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Het eerste Bouwbesluit is in 1992 tot stand gekomen en daarmee werden de technische bouwvoorschriften voor het hele land gelijk. 
Vervolgens is er op 1 januari 2003 is een vernieuwde versie gekomen,
die op 1 april 2012 weer is vernieuwd. Deze versie is te vinden op de website van de overheid ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving).
Per 1 maart 2013 wordt de versie uit 2012 aangepast met de laatste wijzigingen.

De genoemde eisen nader omschreven:

Veiligheid: sterkte, gebruiksveiligheid, beperking ontwikkeling brand en sociale veiligheid.

Gezondheid: geluid van buiten, geluidswering tussen ruimten, vochtwering van buiten, ventilatie en daglichttoetreding.

Bruikbaarheid: bereikbaarheid en vrije doorgang.

Energiezuinigheid: thermische isolatie, luchtdoorlatendheid en energieprestatie.

Milieu: milieuvriendelijke materialen, duurzaamheid, beperkte milieubelasting.

Hoe zit het in elkaar? 

Het Bouwbesluit bestaat uit 9 hoofdstukken.

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen, bevat een aantal begripsbepalingen die onder andere te maken hebben met brandveilig gebruik van bouwwerken. Verder zijn er in dit hoofdstuk voorschriften te vinden over NEN-normen, CE-markeringen en erkende kwaliteitsverklaringen en ook voorschriften met betrekking tot monumenten, tijdelijke bouwwerken en de verbouw en verplaatsing van bouwwerken.

De hoofdstukken 2 tot en met 5 bevatten technische bouwvoorschriften met het oog op veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu, nieuwbouw. Deze zijn van toepassing op het (ver)bouwen van bouwwerken en de technische staat van bestaande bouwwerken.

Hoofdstuk 6 bevat voorschriften over installaties. Hier vind je voorschriften over brandveilig gebruik van bouwwerken en aanvullende regels voor de veiligheid van wegtunnels en gemeentelijke bouwverordeningen. Je kunt hier ook voorschriften vinden over het veilig verrichten van onderhoud aan gebouwen.

In hoofdstuk 7 zijn voorschriften over het gebruik van bouwwerken, open erven en terreinen opgenomen. De voorschriften over brandveilig gebruik komen uit het 'Besluit brandveilig gebruik' bouwwerken. De overige voorschriften komen uit gemeentelijke bouwverordeningen.

Hoofdstuk 8 bevat voorschriften over het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden. Het grootste gedeelte van die voorschriften komt uit gemeentelijke bouwverordeningen. Deze zijn afgestemd op milieuvoorschriften ten aanzien van geluid-, trilling- en stofhinder en het scheiden van bouw- en sloopafval. 

Hoofdstuk 9 bevat overgangs- en slotbepalingen. De overgangsbepalingen hebben onder andere betrekking op de toepassing van de voorschriften over de verlichtingsinstallatie, de noodstroomvoorziening, de stallingsmogelijkheden voor fietsen bij gebouwen, certficerings- en inspectieschema’s, de opvang- en doorstroomcapaciteit van vluchtroutes en het maximaal aantal toe te laten personen in een bouwwerk.

Dan is er nog een bijlage van brandmeldinstallaties.

Voor wie is het Bouwbesluit?

Het is bedoeld voor iedereen die op de een of andere manier te maken heeft met het bouwen van een bouwwerk in Nederland. Je kunt dan denken aan architecten en aannemers.

Meewerkende instellingen bij de ontwikkeling van het Bouwbesluit:

  • het Overlegplatform Bouwregelgeving (OPB), een advies- en overlegorgaan waarin de verschillende onderdelen van het bouwbedrijfsleven en de ‘bouwconsumenten’ zitten;
  • de Klankbordgroep Gebruiksbesluit, een overlegorgaan dat is ingesteld bij de totstandkoming van het Gebruiksbesluit;
  • de Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften, de commissie heeft over de brandveiligheidsvoorschriften in het bouwbesluit geadviseerd;
  • diverse organisaties onder leiding van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland (VBWTN), deze organisaties hebben praktijktesten over de toepasbaarheid en bruikbaarheid van de voorschriften uitgevoerd.

 

 

 bronnen: bris.nl, bouwbesluitonline.nl, onlinebouwbesluit.nl,