Kozijndetails

Upgraden van hout

Wanneer volhout niet aan de KVT-eisen voldoet, is dit via technische processen alsnog realiseerbaar. Lamineren en/of vingerlassen haalt onvolkomenheden uit het hout en verhoogt de stabiliteit. Zo ontstaat er een hoge kwaliteit kozijnhout. In het bijzonder wordt vurenhout gevingerlast en gelamineerd. Dit gebeurt op grond van BRL 1704. Gevingerlast hout en verlengd plaatmateriaal en BRL 2902 Gelamineerd hout voor niet-dragende toepassingen. De belangrijkste kozijn- en raamonderdelen mogen niet van volhout vuren zijn, maar uitsluitend van gevingerlast of gelamineerd vurenhout.

In de KVT staat precies omschreven aan welke kwaliteitseisen de materialen moeten voldoen. Hier is ook te vinden welke eisen er worden gesteld aan het afwerken van het gebruikte hout. De Stichting Keuringsbureau Hout (SKH) controleert of de producten voldoen aan de gestelde eisen.
De meest gangbare en toegepaste houtsoorten voor kozijn- en raamhout zijn:

  • Rode meranti
  • Europees vuren
  • Merbau
  • Western hemlock/fir
  • Western red cedar
  • Oregon pine
  • Iroko

Een betrekkelijk nieuwe houtsoort die steeds meer wordt toegepast voor geveltimmerwerk is Accoya. Op de website van Accoya wordt hierover het volgende beschreven:

Accoya® is het meest toonaangevende hightech hout ter wereld. Accoya wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen, maar doet qua duurzaamheid, dimensiestabiliteit en schoonheid niets onder voor het allerbeste tropische hardhout. Bij de productie van Accoya hout wordt snelgroeiend naaldhout uit duurzaam beheerde bossen gebruikt.  Door middel van een gifvrij proces, dat de natuurlijke schoonheid van het hout bewaart, wordt het hout gemodificeerd tot een nieuw, duurzaam, dimensiestabiel en mooi product dat ook nog eens uitermate milieuvriendelijk is.

Accoya hout opent nieuwe deuren op het vlak van hoogwaardige, duurzame en onderhoudsvriendelijke producten, zoals ramen, deuren, kozijnen, vlonders, gevelbekleding en draagbalken van gelamineerd hout. Dankzij de uitzonderlijke eigenschappen, zoals duurzaamheid, dimensiestabiliteit, sterkte en schoonheid, is Accoya hout zelfs gebruikt als het voornaamste bouwmateriaal voor een verkeersbrug in de zwaarste verkeersklasse met een uitermate origineel ontwerp.

Accoya helpt ‘s werelds schaarse bronnen van hardhout te beschermen, gaat in buitentoepassingen gegarandeerd 50 jaar mee en in grond- en/of watercontact maar liefst 25 jaar. Een extra voordeel van deze lange gebruiksduur is dat dit helpt de CO2-uitstoot te verlagen. Accoya hout staat garant voor mooie en duurzame oplossingen, zelfs in de meest veeleisende toepassingen.

 

In onderstaande tabel zijn de meest voorkomende afmetingen en toepassingen van kozijn- en raamhout weergegeven. 

 

Hieronder een afbeelding van een kozijn met raam uitgevoerd 
met de houtmaat 67 x 114 met buitensponning.


 

Hieronder een afbeelding van een kozijn met raam uitgevoerd 
met de houtmaat 67 x 114 met binnensponning.

 

Draaiende delen

De profielafmetingen voor ramen zijn: 38 × 67, 54 × 67, 54 × 78, 54 × 90, 66 x 78, 66 x 90, 66 x 102 en 67 × 90 mm. In raamhout van 54 mm dik is zowel enkel- als dubbelglas tot maximaal 17 mm dik te plaatsen. Raamhout van 67 mm dik staat in het algemeen circa 20 mm dik isolerend dubbelglas toe. In bijzondere gevallen past hierin isolatieglas tot 30 mm dik. Bij draaiende delen wordt rondgaande kaderdichting gebruikt.

Enkele typen kierdichtingsprofielen.
 

 

Verbindingen

Voor een goede en stevige verbinding tussen de verschillende delen van het kozijn zijn verschillende mogelijkheden:

  • enkele pen-en-gatverbinding (= tweevlaks lijmverbinding), toepasbaar bij ramen;
  • slisverbinding (= drievlaks lijmverbinding) toepasbaar bij ramen;
  • dubbele pen-en-gatverbinding of dubbele slisverbinding (= viervlaks lijmverbinding), toepasbaar bij kozijnen en ramen;
  • deuvelverbinding met ten minste twee deuvels, geschikt voor elke toepassing.

Enkele verschillende vormen van beglazing zijn in de onderstaande foto's te zien. Ook hier zijn strenge eisen gesteld aan de wijze van beglazen welke door de NEN zijn vastgesteld en voorgeschreven in NEN 3576.


Principe van een belucht beglazingssysteem.

 

Onderstaande foto's geven een beeld weer van een 'natte en een droge' beglazing.

 

 

Bron: Jellema 4c, gevelopeningen.